Vételárbiztosítás

GAP

 

Vételárbiztosítás - a könnyed úrjakezdésért

Egy közlekedési baleset után, ahogy más esetekben is, itt is szakadék keletkezhet az életünkben, még ha személyi sérülés nem is történik és szerencsésen megúszunk egy balesetet. Általában a jármű roncsolódik, használhatatlanná válik vagy nagyobb kár keletkezik benne. Sokszor hónapokig tart a javítás vagy előfordul, hogy új autó vásárlására van szükség. Nagyon nem mindegy, hogy mennyit térít a biztosító, hiszen ha csak a kötelező biztosításra és/vagy a cascora alapozunk, akkor nem biztos, hogy lehetőségünk lesz pótolni a járművet. Egyet tehetünk, hogy a lehető legbiztosabb védelmet biztosítjuk magunk és az autónk számára. Vételár biztosítást, más néven GAP biztosítást kötünk.

A GAP biztosítást elsősorban azoknak az ügyfeleinknek javasoljuk, akik járművüket a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményének, vagy elektromos autó kedvezmény igénybevételével vagy más finanszírozási konstrukció keretében vásárolják.

GAP2 fhd

Miért is kell a GAP biztosítás?

Amikor egy gépjárművet vásárolunk, pontosan tudjuk, hogy gépjármű felelősségbiztosítást kell kötnünk. Sokan a GFB mellé Casco szerződést is választanak saját védelmük érdekében. De mi is az a GAP biztosítás? A GAP egy angol mozaikszó. A „Guaranteed Asset Protection” rövidítése, ami kissé szabadon fordítva vételárbiztosítást jelent. A vételárbiztosítás szolgáltatását egy példán keresztül a legegyszerűbb bemutatni.

Nézzük a példát:

Új családi autónkat 5.000.000 Forintért vásároltuk, de mivel ez az összeg nem állt rendelkezésünkre a vételár 10%-át fizettük be. A vételár fennmaradó részére lízing vagy hitelszerződést kötöttünk. A GFB mellé Casco szerződést is választottunk 10% de minimum 50.000 Forintos önrészesedéssel, és egy GAP szerződést is kötöttünk.

Két év múlva egy sajnálatos véletlen folytán a jármű totálkáros lett. A casco szerződés biztosítója a jármű értékét 4.000.000 Ft-ban állapította meg. Mivel az önrészesedést számításánál az önrész az 50.000 Forintot meghaladta, a biztosító a káridőponti érték 10%-át 400.000 Forintot vett figyelembe, mint önrészesedést így részünkre 3.600.000 Forintot fizetett ki. A biztosító kárszámítását beküldtük a GAP szerződésünk biztosítójának, aki ezt elfogadta és kifizette a casco biztosító által levont önrészesedést és a jármű káridőponti értéke és vételára közötti különbözetet. Összesen 1.400.000 Forintot. Így a két kártérítésből a teljes 5.000.000 Forintos vételárat megkaptuk, a tartozásunkat a lízing cég felé teljes egészében rendeztük, és még arra is jutott belőle, hogy egy új családi autó kezdőrészletét befizessük.

Nagyon nem mindegy mennyi az annyi

A fenti példából látszik, hogy a GAP szerződések a jármű káridőponti értéke és a vételár közötti különbözetre, és az önrészesedésre szólnak. A példánál maradva, GAP szerződés nélkül a történet egészen másként végződik. A casco szerződés biztosítója kifizeti a 3.600.000 Ft kártérítést, ami jó esetben elegendő arra, hogy a fennálló hiteltartozást kiegyenlítsük. Arra már nem jutott volna elég pénz, hogy egy másik családi autó kezdőrészletét is befizessük, vagy rosszabb esetben a casco kifizetés még a fennálló hiteltartozást sem fedezte volna.

Használt gépkocsikra és tehergépkocsikra is megoldás

GAP3 fhd

Ugyan a példában új személyautó szerepelt, de a GAP szerződéseket fiatal használt személygépkocsikra, új és fiatal használt tehergépkocsikra is meg lehet kötni. Használt járművek esetén az adás-vételi szerződésen vagy számlán szereplő összeget veszi figyelembe a GAP szerződés.

Cégeknek is köthető flotta szerződés - kedvezőbb díjakkal

A GAP biztosítást cégek flotta szerződés keretében is megköthetik. Ilyenkor a biztosító a flotta szerződés miatt jellemzően kedvezőbb díjat számít fel a szerződésre.

Keresse szakértőnket, hogy megbeszéljék a részleteket és a lehető legjobban jöjjön ki egy közlekedési baleset után. 

 

Beszéljünk!

 

Nelson Biztosítási Alkusz Zrt.

+36 88 401 061

+36 88 567 741

nelsonvp@nelsonalkusz.hu

8200 Veszprém, Szeglethy u. 4.