Vállalkozói felelősségbiztosítás - döntsön felelősen

Vállalkozói felelősségbiztosítás - döntsön felelősen

 

Ne veszélyeztesse a működését!

Nagyobb kockázatot hordoz egy felelősségi károkozás, mint egy tűz, vagy földrengés

A vállalkozói biztosítások talán legbonyolultabb része a felelősségbiztosítás. Ezt általában a cégek kevésbé tartják fontosnak- igen helytelenül. Biztosítási szakemberként azt tudom mondani, sokkal nagyobb kockázatot hordoz egy felelősségi károkozás, mint egy tűz, vagy földrengés. Hiszen a telephelyet fel lehet építeni hitelből és a gépeket is be lehet szerezni ugyanígy, de egy felelősségi kárnál általában pénzben kell téríteni, és egy jelentősebb kártérítés magát a működést veszélyezteti.

Akár vétlenül, akár gondatlanul okozunk egy kárt, annak sajnos következményei vannak, de biztosítási szempontból az sem mindegy, hogy kinek okozzuk ezt a kárt.

Általános vagy tevékenységi felelősségbiztosítás, munkáltatói felelősségbiztosítás, termékfelelősség biztosítás

Vállalati felelősségbiztosítás2 fhd

Egy üzemben okozhatok úgy kárt, mint az épület használója, de lehetek vétkes egy munkabalesetben, esetleg hibás terméket is gyárthatok, vagy egy rendellenes működés során a környezetet is szennyezhetem. Ezekre más-más felelősségbiztosítási fedezet kell. Az általános vagy más néven tevékenységi felelősségbiztosítás fogja kifizetni az épülethasználói minőségemben okozott kárt, a munkabalesetre a munkáltatói felelősségbiztosítás lesz jó, a hibás termék által okozott károknál a biztosító a termékfelelősség biztosítás alapján tud fizetni. Sokan nem tudják, de ez utóbbi termékre akkor is szükség lehet, ha én csak értékesítem az árut, ami kárt okoz, hiszen ugyan úgy felelős vagyok, mint a gyártó.

Munkáltatói felelősség- ha a munkáltató csak 1 %-ban felelős, a kár 100 %-át fizeti

Nem ritka a 40-50 milliós kártérítés sem! Kerülje el!

Fontos még kiemelni a munkáltatói felelősséget is, hiszen ez az felelősségi kör, ami a legnagyobb kárt tudja okozni. Ez egy objektív felelősség, tehát ha a munkáltató csak egy százalékban felelős, a kár száz százalékát fizeti. Itt nem csak arról van szó, hogy a dolgozót valamilyen módon kártalanítani kell, de a gyógykezelés teljes költségét és az ehhez kapcsolódó kamatokat is behajtja az állam. Nem ritka a 40-50 milliós kártérítés ezekben az esetekben.

Alaposan végig kell gondolni, milyen módon okozhat kárt

A megfelelő fedezetek kialakítása során itt azt kell végig gondolni, milyen módon okozhatok kárt. Például, ha nincs alkalmazottam, akkor nem kell munkáltatói, ha van bérlőm, akkor kell egy bérbeadói felelősség. Abban az esetben, ha nem gyártok vagy forgalmazok terméket, nem kell termékfelelősség, viszont szolgáltatok, tehát szolgáltatói felelősség kell arra az esetre, ha kárt okozok az ügyfélnek.

Az is fontos, hogy mekkora kárt tud okozni

Vállalati felelősségbiztosítás fhd

Ezeken kívül fontos még, hogy mekkora kárt tudok okozni. Nyilván nem lehet felkészülni egy milliárdos károkozásra, de ha van három alkalmazottam, akkor a húszmilliós munkáltatói felelősségbiztosítás nagyon kevés lehet. Azt szoktuk javasolni, hogy ne a biztosítási összegen spóroljon az ügyfél, inkább ebben az esetben is válasszon egy ideális önrészesedést, amit még biztonsággal ki tud fizetni, így csökkentve a biztosítás díját.

Ahhoz, hogy a lehetséges veszélyeket  alaposan feltárják és a megfelelő fedezetek legyenek kialakítva, kérje független szakértő kollégáink segítségét, akik mindent figyelembe véve megkeresik a lehető legjobb megoldást.

Szeretnék beszélni a szakértővel!

Nelson Biztosítási Alkusz Zrt.

+36 88 401 061

+36 88 567 741

nelsonvp@nelsonalkusz.hu

8200 Veszprém, Szeglethy u. 4.