Szállítmánybiztosítások

Szállítmánybiztosítások

 

Ön akkor is legyen biztonságban, amikor az áru odavész vagy megsérül

 

A szállítmány biztosítások a szállított áruk esetleges sérüléseire nyújtanak fedezetet. Általában fuvarozó és fuvarszervező vállalkozásoknak javasolt az ilyen szerződés megkötése. 

Szállítmánybiztosítások2

Nem érdemes kockáztatni, bármikor megtörténhet a baj, akkor pedig már késő lesz. Számos olyan esetről hallani, akár a közvetlen környezetünkben is, hogy az áru nem érkezik meg eredeti állapotában a célállomásra. Nemrégiben például egy elektromos készülékekkel teli, rendszeresen szervizelt szállítóautó váratlanul kigyulladt és porig égett. Szerencsére személyi sérülés végül nem történt, de képzelheti mekkora kár keletkezett. 

Sokrétű megoldások

Belföld, külföld, egy szállításra szóló vagy keretszerződés

A szállítmány vagy szállítmánnyal kapcsolatos biztosítások sokrétűek, hiszen létezik olyan, amely csak akkor térít, ha a fuvarozó vagy a fuvarszervező felelőssége megállapítható, de létezik olyan is, amelynél a szállított áru balesetszerű sérülése esetén térít a biztosító, függetlenül a fuvarozó felelősségétől. Bármelyik terméket is választjuk, először is el kell döntenünk, hogy csak belföldre szóljon a szerződés vagy inkább olyan szerződést szeretnénk, ami külföldre is kiterjed. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy létezik olyan nemzetközi fuvarozói felelősségbiztosítás, ami egyezményen alapul, viszont ha ezt választjuk, akkor jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a kártérítés függetlenül a szállított áru értékétől a nemzetközi egyezmény szerint történik. A felsoroltakhoz tartozik, hogy mindegyik termékből létezik egyutas (egy szállításra szóló) illetve keretszerződés is.

Keretszerződés

Aki jellemzően szállítmányozással foglalkozik, az a keretszerződést választja, hiszen díjában kedvezőbb és nagyon kevés adminisztrációval jár. Ugyan minden egyes szállítmányt le kell jelenteni, amit biztosítani akarunk, de néhány adat (rendszám, célország, szállított áru) megadásával akár órákon belül is fedezetbe vonható a szállítmány.

Közúti, vasúti, vízi, légi szállítás- akár kombinálva

Szállítmánybiztosítások3

A szárazföldi szállítás (jellemzően gépjárműves) mellett akár a vasúti, vízi vagy légi szállítások is biztosíthatók, vagy ezeket a szállítási módokat kombinálhatjuk is. Akár a jellemzően egyszerű szárazföldi szállításra, akár egy bonyolultabb légi vagy vízi szállításra kötünk szerződést, érdemes tisztázni mikor indul és mikor van vége a fedezetnek

Az egyik legextrémebb példa, hogy az adott áru a hajóba történő berakodáskor a hajókorlát szárazföld felőli oldalán volt vagy sem, vagy mondhatjuk azt is, hogy egy értékes zongora szállításakor, amit fel is kell vinni a helyére, a fedezet addig tart, amíg a zongora a helyére kerül, vagy megszűnik abban a pillanatban, amikor a jármű platóját elhagyja.

Egy jó szállítmány biztosítás megkötéséhez, mint ahogy a többi biztosításnál is, sok-sok apróságot kell tisztázni ahhoz, hogy az ügyfélnek a lehető legjobb szerződést kössük. Ennek érdekében keresse fel független szakértő kollégánkat, aki segít kiválasztani a legtesthezállóbb megoldást.

Szükségem van szállítmánybiztosításra, beszéljünk!

Nelson Biztosítási Alkusz Zrt.

+36 88 401 061

+36 88 567 741

nelsonvp@nelsonalkusz.hu

8200 Veszprém, Szeglethy u. 4.